Historisch Centrum Bangkok

Het vroegere "dorp van de wilde pruimen" is nu een van de bloeiendste metropolen van Azië. Sublieme winkelmogelijkheden, oude architectuur en de beste Thaise keuken trekken veel bezoekers naar de stad met honderden tempels.

Bangkok maakt het de bezoeker niet eenvoudig: het is een combinatie van traditioneel en modern, westers en oosters, harmonie en chaos, opgewektheid en melancholie. Stad der Engelen of Hoofdstad van de Zonde zo wordt Bangkok vaak genoemd. De stad presenteert zich als het politieke, economische en culturele hart van Thailand. Het aantal inwoners wordt geschat op 8 miljoen. De koninklijke familie woont in Bangkok en ook het Thaise parlement en tweederde van de industrie van het land zijn hier gevestigd. Sinds halverwege de 20-ste eeuw zijn honderdduizenden Thai naar de hoofdstad getrokken om er hun geluk te beproeven. Zij droegen bij aan de economische hoogtijdagen in de jaren '80 toen Thailand het economische paradepaardje van Zuidoost-Azië was. Na een jarenlange groei volgde tegen het einde van de 20-ste eeuw de economische neergang die men in Thailand verrassend snel de baas geworden is. De malaise heeft de populariteit van Bangkok zeker niet aangetast. Per jaar arriveren op vliegveld Suvarnabhumi ruim zes miljoen bezoekers.

Stadswijken

Bangkok is verdeeld in grote stadswijken met een levendige handel. De voornaamste zijn Banglamphoo, gespecialiseerd in textiel, Bangrak met zijn wolkenkrabbers van het Central Business District (het hart van de zakenwereld) en Chinatown waar Chinese handelaren goud, juwelen, edelstenen en traditionele medicijnen en kruiden verkopen. De wijk Dusit is rustig met uitgestrekte parken, weelderige tuinen en groenomzoomde villa's.Pathumwan, rond Siam Square, vormt het middelpunt van de moderne winkel- en woonwijken. De chaotische, drukke wijk met de Balyoke 2 Tower als hoogste gebouw van de stad heet Pratunam en is het tweede belangrijkste centrum van de textielgroothandel. In de wijk Sukhumvit, in het oosten van Bangkok, ver van het oude stadscentrum, verblijven de meeste Europeanen, zowel zakenlieden als toeristen. Hier vindt men aan de kilometers lange Thanon Sukhumvit uitstekende restaurants, winkels en een afwisselend uitgaansleven. Een nadeel van de wijk is het betonnen tracé van de elektrische spoorbaan dat boven de straat loopt.

Historisch Hart

In de wijk Rattanakosin klopt het historische hart van de stad met als hoogtepunt Het Plein der Koningen. Daar liggen rond Sanam Luang de belangrijkste attracties van Bangkok zoals Het Grote Paleis, Het Nationaal Museum, Het Koningspaleis en de drie schitterende Tempelcomplexen Wat Phra Kaeo, Wat Po en Wat Mahathat.

Foto’s van Historisch Centrum Bangkok

Ligging