Chiang Rai

Chiang Rai is bekend om haar ruige berglandschap, bergstammen en prachtige watervallen. Het is de uitvalsbasis voor een bezoek aan adembenemende panorama's en vormt de Poort naar de mysterieuze Gouden Driehoek.

Chiang Rai, de hoofdstad van de meest Noordelijke provincie van Thailand, ligt op ongeveer 800 kilometer afstand van Bangkok en heeft 85.000 inwoners. De stad werd in 1262 gesticht door Koning Meng Rai en is nog steeds het economische centrum van het uiterste noorden. Chiang Rai ademt patriottisme; iedere dag om 18.00 uur schalt hier het Volkslied van Thailand door de gemeentelijke luidsprekers. Het ligt in een bergachtig gebied aan de rivier de Mekong en is het raakvlak tussen Thailand, Birma en Laos (De Gouden Driehoek). Door de afgelegen ligging leven hier nog verschillende populaties bergstammen en een bezoek aan dit gebied is daarom een absolute culturele aanrader. De stad kwam pas tot bloei in de jaren tachtig van de vorige eeuw na de bouw van een snelweg richting Chiang Mai en een toenemende openheid van de grenzen naar de noordelijke buurlanden. Tegenwoordig is de stad door de aanleg van een internationaal vliegveld rechtstreeks vanuit Bangkok bereikbaar.

De Gouden Driehoek

De naam doet nog steeds denken aan de voormalige drugshandel, maar dat is verleden tijd. Nu is het Drielandenpunt Thailand-Laos-Myanmar een verplicht nummer voor busladingen toeristen en staat het vol souvenirkramen en opdringerige verkopers. Het mooiste uitzicht hebt u vanaf het Viewpoint net boven een klein klooster ten noordoosten van Chiang Rai.

Wat Phra Kaeo

Een spannende legende verhaalt dat Tempel Wat Phra Kaeo in 1434 door een bliksemschicht is geraakt waardoor een Boeddha tevoorschijn kwam. Het beeld is sindsdien Heilig verklaard en de koning komt drie keer per jaar naar Chiang Rai om de HeiligeBoeddha het seizoenskleed om te doen (een voor de zomertijd, een voor de regentijd en een voor de wintertijd).

Eten, drinken en winkelen in Chiang Rai

In het centrum van Chiang Rai staan veel restaurants en goedkope eenvoudige eethuizen, maar ook de duurdere sterrenrestaurants. Op iedere hoek van de straat is wel een Foodstall waar goedkope rijst, streek- en noedelgerechten worden verkocht. In de avonduren is Chiang Rai een vrij rustige stad. Er zijn wel veel bars en cafés, maar een bruisend uitgaansleven treft u hier niet aan. In de winkelstraat Thanon Phahonyothin vindt u verschillende handwerk- en antiek winkeltjes. Een aparte attractie vormt de Night Bazaar in het centrum. Alles wat u elders nog niet gevonden hebt wordt hier verkocht en de prijzen zijn meestal net iets lager dan in de grotere plaatsen in Thailand.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Thailand:

Foto’s van Chiang Rai

Ligging