Phitsanulok

Op een kruispunt van rivieren, wegen en luchtvaartverbindingen ligt langs de steile oever van de Nan Rivier, de provinciehoofdstad Phitsanulok. Een prima uitvalsbasis om het land te verkennen.

De stad Phitsanulok met 85.000 inwoners ligt 380 kilometer ten noorden van Bangkok. Van verre komen de mensen naar deze stad met zijn moderne winkelcentra, leuke drukke straatjes en grote markten. De woonboten op de Nan Rivier lijken uit een andere tijd te stammen, maar TV antennes wijzen op het heden. In 1955 werd het oude stadscentrum door een enorme brand verwoest waardoor veel charme verloren ging. De grote Wat Phra Si Ranata Mohathat tempel heeft deze brand wonderwel overleefd.

National Park Thung Luang Salaeng

Het Thung Luang Saleng Nationaal Park beslaat 1300 vierkante kilometer en is vooral bekend vanwege het tropische loofbos en de tot 1000 meter hoge kalkstenen heuvels. De Kaeng Sopha waterval is een van de drie spectaculaire trapsgewijze watervallen in het park. Naast een scala aan vogels (waaronder arenden, neushoornvogels en uilen) huisvest het park o.a. olifanten, marters, civetkatten, wilde honden en blaffende herten.

Wat Phra Si Ratana Mahathat

De grote Wat Phra Si Ratana Mahathat tempel met het mooiste Boeddhabeeld van Thailand, ligt in het Sukhothai Historical Park en wordt gedomineerd door een Chedi (kleine tempeltjes met as van overleden boeddhisten) in de vorm van een lotusknop. In deze tempel bevindt zich naast de mooiste Boeddha ook een beeld van de sprekende Boedda. In het Historical Park vindt u verder 21 historische tempelruïnes met de Wat Sra Sri en de Wat Chang Lom als voorbeelden van tempels gebouwd in Ceylonese en Khmer-stijl. Alle tempels zijn te voet goed te bereiken, naar de wat verder gelegen tempelruïnes kunt u per fiets of taxi.

Boeddha Gieterij

In de Buddha Casting Factory in de Thanon Wisut Kasat in Phitsanulok worden bronzen Boeddhabeelden nog op traditionele wijze gegoten. Het productieproces is vrij toegankelijk voor bezoekers.

Sergeant Major Folk Museum

Het Sergeant Major Folk Museum in de Thanon Wisut Kasat in Phitsanulok is een oud Streekmuseum met een omvangrijke collectie landbouwgereedschappen en huishoudelijke werktuigen die een goed beeld geven van het Thaise dagelijks leven.

Avondmarkt

Op de oevers van de Nan River wordt iedere dag van zonsondergang tot ver na middernacht een avondmarkt gehouden. U kunt hier niet alleen genieten van talrijke stalletjes en eetkraampjes, maar ook van het spektakel van de Flying Vegetable Stand waarbij van een afstand de gebakken groenten op uw bord worden geworpen. Dit ritueel wordt Flying Morning Glory genoemd en trekt iedere avond honderden belangstellenden.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Thailand:

Foto’s van Phitsanulok

Ligging