Achtergrond van Thailand

Thailand, het vroegere Siam, is sinds 1932 een constitutionele monarchie met als staatshoofd koning Bhumibol Adulyadej (Rama IX). Thailand heeft 67 miljoen inwoners en ligt in Zuidoost Azië.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De eerste nederzettingen ontstonden ongeveer 10.000 jaar geleden en grotere volksverhuizingen vonden plaats tot 2000 jaar terug. In het eerste millennium werden kleine Thaise koninkrijkjes gesticht en verder lagen delen van het huidige Thailand binnen de invloedsfeer van het Khmer-, Dvaravati- en Srivijayarijk. In 1228 ontstond met de stichting van Sukhothai het eerste Thaise rijk met een eigen culturele identiteit. In 1350 ontstaat in Ayutthaya, een nieuw koninkrijk en vanaf 1500 komen de eerste Portugese handelaren, gevolgd door de Nederlanders, Engelsen en Fransen naar Thailand. In de 18e eeuw veroveren en verwoesten de Birmanen Ayutthaya. Na een hevige strijd sticht koning Chakri Rama in 1782 de Chakridynastie en maakt het dorp Bangkok tot nieuwe hoofdstad. Onder de volgende koning wordt de slavernij afgeschaft en in 1939 wordt Siam omgedoopt tot Thailand. In 1946 wordt koning Bhumibol Adulyadej (Rama IX) gekroond en hij is anno 2011 de langst regerende vorst ter wereld.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Thailand grenst in het oosten aan Laos en Cambodja en in het westen aan Myanmar en de Andamanse Zee. In het uiterste zuiden grenst het aan Maleisië en in het zuidoosten wordt Thailand begrensd door de Golf van Thailand, deel van de Zuid Chinese Zee.

Economie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De belangrijkste pijlers van de Thaise economie zijn landbouw en een sterk op de export georiënteerde industrie. Het toerisme is met 13 miljoen bezoekers per jaar ook een wezenlijke bron van inkomsten. Daarnaast speelt de agrarische sector waarin meer dan 70% van de beroepsbevolking werkzaam is een grote rol. De belangrijkste agrarische exportproducten zijn rijst, rubber, palmolie en diepvriesgarnalen. Thailand is de grootste orchideeënproducent in de wereld en na Hawaï de grootste producent van ananassen. Ondanks zware tegenslagen zoals SARS, de vogelgriep en de vernietigende tsunami in 2004, blijft het redelijk goed gaan met de Thaise economie.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Thailand telt circa 67 miljoen inwoners waarvan 75% bestaat uit Thai. In het noorden leven de bergvolken, in het zuiden de Maleiers en in de steden vormen de Chinezen de grootste minderheid. De officiële taal is Thais en daarnaast worden nog veel, van het Thais afgeleide, dialecten gesproken. In de toeristengebieden wordt vaak Engels gesproken.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Thailand valt grofweg in vijf delen uiteen: het centrale gebied met een brede laagvlakte die wordt doorsneden door de Menam Chao Phraya rivier. In de noordelijke regio strekken zich de laatste uitlopers van het Himalayagebergte uit die hier en daar een hoogte van 2000 meter bereiken. De Doi Inthanon of Angka in het westelijke bergland is met 2576 meter de hoogste bergtop van Thailand. Het noordoosten bestaat uit zandsteen en arme grond en kan de bevolking hier maar ternauwernood voeden. In de zuidelijke regio wordt het Maleisische schiereiland van noord naar zuid doorkruist door verschillende bergketens.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Sterk beïnvloed door Indiase, Chinese en Khmer kunst verbeelden grote stenen tempels met gouden torens de typische Thaise cultuur. Boeddhistische tempels zijn er in overvloed in Thailand en de Boeddhistische architectuur is werkelijk prachtig om te zien. Specifiek voor de Thaise stijl zijn de rechthoekige bakstenen gebouwen met schuine daken, sierlijke decoraties, levendige kleuren en gouden beelden van Boeddha. Karakteristiek voor het Thaise platteland is de Thaise paalwoning, een huis waarvan de vloer met palen verhoogd is tot ongeveer ooghoogte. De ruimte onder het huis wordt gebruikt voor opslag, schaduw, huisvesting of veehouderij.