Praktische informatie

De officiële munteenheid in Thailand is de Bath, maar u kunt ook met Amerikaanse dollars betalen. Het prijsniveau in Thailand ligt veel lager dan in Nederland maar fluctueert door een schommelende koers.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Als u naar Thailand gaat is het verstandig om travellercheques in Amerikaanse Dollars mee te nemen. Geld pinnen kan op het vliegveld en in alle grotere steden en toeristische badplaatsen. Bij grotere bedrijven, restaurants, bars, supermarkten en de meeste winkels kunt u aan de kassa (met een Maestro- of Cirrussymbool) met uw pinpas betalen. Het prijsniveau in Thailand is veel lager dan in Nederland en normaal verwacht men geen fooi, want goede service is hier vanzelfsprekend. Kruiers en hotelpersoneel kunt u voor een bijzondere dienstverlening wel 10 tot 20 Bath geven (100 bath is ongeveer € 2,15). Bij de betere restaurants is een service charge (bedieningstoeslag) van 10 procent inbegrepen. In restaurants zonder deze bedieningstoeslag waar u goed wordt bediend kunt u 10% fooi geven.

Bellen

Bron: Mattes, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Mobiele telefoons werken in Thailand prima, maar met uw eigen simkaart kiest uw toestel automatisch een Thaise provider en dat kan tot schrikbarend hoge kosten leiden. Met een prepaid simkaart uit Thailand vervallen de kosten voor binnenkomende gesprekken. Het goedkoopst internationaal bellen doet u vanuit een postkantoor of vanuit een Telecommunications Centre waar de prijs ongeveer 25 Bath per minuut bedraagt.

Internet

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Internet is ook in Thailand erg populair, maar nog nauwelijks tot de woningen doorgedrongen. Op vrijwel iedere straathoek zijn daarom internetcafés waar u tegen heel lage tarieven kunt internetten.

Gezondheid

Bron: Kkamols, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Voor Thailand heeft u geen vaccinaties nodig, wel is een middel ter voorkoming van malaria raadzaam bij reizen naar gebieden beneden de 600 meter. De medische voorzieningen in Thailand zijn vooral in de grote steden uitstekend. Een zeer goed ziekenhuis in Bangkok is het Bumrungrad Hospital en in Chiang Mai het RAM Hospital. Neem uw zorgverzekeringpas mee en sluit voor de zekerheid een reisverzekering af. Voor actuele informatie kunt u de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Smeer altijd voldoende zonnebrandmiddel en gebruik matig alcohol. Grotere plaatsen en toeristencentra beschikken over een of meer apotheken waar u ook terecht kunt voor eenvoudig medisch advies. Medicijnen zijn vaak veel goedkoper dan in Nederland.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Thailand is een relatief veilig land. Er vinden maar zelden ernstige voorvallen plaats, maar in het drugsmilieu is de criminaliteit erg hoog. Ook prostituees en travestieten verbeteren hun inkomsten soms ten koste van goedgelovige toeristen. Uiteraard dient u, net als thuis, de normale voorzorgsmaatregelen te treffen. Bewaar waardevolle spullen in een kluis op uw kamer of bij de receptie van de accommodatie. Kijk in drukke menigten ook uit voor zakkenrollers, laat geen tassen of koffers onbeheerd achter en neem VOORAL geen pakjes aan van vreemden. Op drugsbezit staat in Thailand de doodstraf of in het gunstigste geval een levenslange gevangenisstraf.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot enkele wetenswaardigheden over Thailand:

  • Bij het bezoeken van een boeddhistische tempel dient u zich gepast te kleden. Geen decolleté voor vrouwen en mannen niet in korte broek met sandalen en T-shirt. Vooral monniken en Boeddhabeelden moeten met grote eerbied tegemoet worden getreden.
  • Voor de Thai is het hoofd het meest verheven deel van het lichaam. Raak een Thai daar dan ook nooit aan (aai een kind niet over de bol) en richt nooit uw voet naar mensen.
  • Een Farang (buitenlandse toerist) betaalt de dubbele toegangsprijs voor een museum, pretpark of tempel.
  • De netspanning in Thailand bedraagt 220 Volt en platte stekkers passen in de meeste stopcontacten.