Vervoer in Thailand

Buitenlanders die geen ervaring hebben met het Thaise verkeer zullen moeite hebben met links rijden. Ook de verkeerschaos in Bangkok en andere grote steden is vaak een onoverkomelijke hindernis.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De grote Autoverhuurmaatschappijen hebben een vertegenwoordiging op de luchthaven, en in praktisch alle grote steden en toeristencentra in Thailand. Sommige internationale bedrijven bieden tussen de grote plaatsen een One way rental service aan, waarbij u tegen een toeslag de auto in de ene plaats huurt en in een andere plaats kunt inleveren. Automobilisten hebben in Thailand een Internationaal Rijbewijs nodig. Controleer samen met de verhuurder de auto op eventuele beschadigingen vóór u hem in ontvangst neemt en doe dit ook als u hem inlevert. Het is raadzaam niet alleen de prijzen van verhuurbedrijven te vergelijken, maar vooral wat er voor de genoemde prijs wordt geleverd: verzekering(en), eigen risico, afkoop bij diefstal of schade, enz. In Thailand wordt links gereden en buiten de grote steden levert autorijden meestal weinig problemen op zolang u zich aanpast aan de algemene gebruiken op de weg. Buiten Bangkok moet u de met hoge snelheid razende vrachtwagens en bussen altijd voorrang geven. Naast auto's komt u op straat ook voetgangers, fietsers, ossenkarren, tractoren, kippen en eenden tegen. Goed onderhouden snelwegen zijn de highways van Bangkok naar het noorden, langs de oostkust, en de snelwegen naar het zuiden. Een tweetalige wegenkaart is onontbeerlijk, want bij secundaire wegen zijn sommige plaatsnaamborden en wegwijzers alleen voorzien van Thaise opschriften.

Scooters en motoren

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Een scooter of motor is ideaal voor het verkennen van de omgeving. Waarmee veel toeristen echter geen rekening houden is dat de meeste scooters in Thailand eigenlijk motorfietsen zijn met minstens 125 cc. Daarvoor hebt u volgens de Nederlandse wetgeving een motorrijbewijs nodig. Bij een ongeval kan dit vervelende consequenties hebben. Bij twijfel neemt u het best contact op met uw (reis)verzekeraar. Veel verhuurders vragen uw paspoort als borg, maar geef nooit uw officiële paspoort als onderpand want daar wordt soms misbruik van gemaakt. Zorg ervoor dat u altijd een kopie van uw paspoort meeneemt zodat u die kunt afgeven.

Taxi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Taxi's rijden vooral in de grote steden en toeristencentra van Thailand. Ze zijn talrijk en voordelig. Alle taxi's in Bangkok zijn verplicht uitgerust met een meter, maar in alle andere plaatsen moet vooraf over de prijs worden onderhandeld, lastig, omdat maar weinig taxichauffeurs Engels spreken en men van toeristen altijd een te hoge prijs verlangt. In landelijke streken staan vaak motorfietstaxi's die de passagiers in razende vaart naar hun bestemming voeren. De ritprijs moet vooraf worden afgesproken.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

TukTuk

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Deze kleine, driewielige allroundvoertuigen, rijden luid knetterend en stinkend door de straten. De bestuurders bieden in de toeristische centra voordelige rondritten aan waarbij vooral winkels worden aangedaan waar ze provisie krijgen.

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bussen zijn het belangrijkste en voordeligste vervoermiddel in Thailand. Er zijn bussen met en zonder airconditioning. Om een zitplaats te bemachtigen dient u voor de langere ritten vooraf te reserveren. Vanuit Bangkok rijden bussen naar alle windrichtingen. Per streekbus met airconditioning reist u sneller dan met de trein en bovendien kunt u overal in- en uitstappen. Ook de trein is in Thailand een zeer goedkoop vervoermiddel. Vijf spoorlijnen voeren van Bangkok naar alle windstreken. Kaartjes kunnen vooraf worden gekocht bij het Advance Booking Office op het station. De prijs is afhankelijk van de afstand, het type trein en de klasse. De prijs van een tweede klas treinkaartje komt ongeveer overeen met de prijs van een comfortabele bus.