Eten en drinken in Thailand

De Thaise keuken behoort tot de beste ter wereld; in Thailand vormt de verfijnde Chinese kookkunst een harmonieus geheel met curry's, kokossauzen, verse kruiden, groenten en vruchten van het land.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Thaise keuken wordt niet alleen gerekend tot een van de beste keukens ter wereld, maar is ook nog eens erg gezond. Hij heeft een eigenzinnig karakter, met invloeden van de Chinese, Indische, en Maleise keuken. Overal vindt u restaurants en kleine eethuisjes met de traditionele Thaise keuken. Op de straathoeken staan kraampjes waar gegrilde inktvis, spiesen met vlees of op ijs gekoelde vruchten worden verkocht. Groenten worden maar kort gekookt waardoor ze knapperig blijven en hun vitamines behouden. De bijzondere smaken van de Thaise keuken worden verkregen door het gebruik van een verscheidenheid aan kruiden, knoflook, chilipepers en andere specerijen.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Rijst is het belangrijkste voedingsmiddel voor de Thai, aangevuld met kip, eend, garnalen, noedelsoep, stukjes inktvis, zoetzure gebakken vis en rundvlees. Omdat veel vrouwen in Thailand een baan hebben wordt er vaak buitenshuis gegeten. Naast het nationale gerecht tom yum kung (een scherpe, zurige garnalensoep) en de voortreffelijke kip-, eend-, vlees- en visgerechten ontdekt u bij de traditionele Thaise eethuisjes af en toe ook opmerkelijke gerechten zoals gefrituurde sprinkhanen, salades met kippenvoetjes, krokodillensoep of kevers aan een spies. Wie liever iets alledaags eet, bestelt muh (varkensvlees), nua (rundvlees), gai (kip) of ped (eend). Liefhebbers van zeebanket hebben de keus uit plah (vis), gung (garnalen) en puh (kreeft). Veel van deze maaltijden worden geserveerd in traditionele of moderne eethuisjes en restaurants, maar kraampjes met kleine hapjes kunt u op elke straathoek of op de markt vinden. Favoriete snacks zijn o.a.: khao larm (kleefrijst gegaard in bamboestengel), gedroogde inktvis, flinterdunne deegkussentjes met zoete of hartige vulling, gluei tord (zoete geroosterde babybanaan), of zoet kokosgebak in felle kleuren, versierd met talrijke tropische vruchten. De Thai eten wanneer ze zin hebben en dat is soms wel zeven keer per dag, meestal kleine porties. U eet in Thailand met de lepel in uw rechterhand en een vork wordt alleen gebruikt om uw eten op de lepel te schuiven.

Supermarkten

Bron: Takeaway, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

De grote Shopping Malls vindt u voornamelijk in Bangkok en de grotere steden als Chiang Mai en Pattaya. In Thailand zijn naast de tientallen grote Supermarkten en Hypermarkten (supermarkten met een groot food- en non-food assortiment) ook de kleinere traditionele Thaise en Chinese winkeltjes, Supers en Minimarkten te vinden. Ze zijn goed gevuld met een verscheidenheid aan lokale en internationale producten. De dagelijkse boodschappen en in wisselende mate ook drogisterijartikelen, strand-/zwembenodigdheden en souvenirs zijn hier verkrijgbaar.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Markten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De sfeervolste plek om boodschappen te doen is de lokale markt waar levensmiddelen , souvenirs, textielproducten en huishoudelijke artikelen worden verkocht. In praktisch alle grote plaatsen in Thailand vindt u wel één of meer dag- en avondmarkten.

Restaurants

Thailand biedt een breed scala aan restaurants, cafés, bars en gezellige terrasjes aan oude tempelpleinen, boulevards of dorpspleinen. Naast de traditionele Thaise en Chinese eethuisjes zijn er gewilde restaurants met typische Thaise gerechten, maar ook de Europese en Amerikaanse keukens. In het binnenland van Thailand kunt u bij kleine eethuisjes lokale gerechten proeven. De bevolking is erg gastvrij en vriendelijk en de prijs is hier veel lager dan in de stadse restaurants.

Drinkwater

Bron: Mj-bird, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Het Thaise leidingwater is niet geschikt voor consumptie. U kunt het water voor consumptie koken, maar beter is om flessen mineraalwater te kopen.