Weer en klimaat in Thailand

Ontspannen aan zonovergoten stranden, zwemmen in een warme kristalheldere zee, dat kan goed in tropisch Thailand. Houdt u wel rekening met de krachtige zon en met een verfrissende plensbui zo nu en dan.

Klimaat

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In het zuiden van Thailand heerst een tropisch klimaat met veel neerslag en korte periodes van droogte. Het noordoosten, noorden en in de centrale regio's kent een moessonklimaat met een uitgesproken droogteperiode. De maximumdagtemperaturen schommelen tussen 26 graden en 40 graden Celsius maar vooral aan de kust bestaan veel regionale afwijkingen.

De seizoenen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Thailand heeft een tropisch klimaat dat globaal in drie seizoenen verdeeld kan worden: Allereerst een heet seizoen. Tussen de maanden maart en mei worden de hoogste temperaturen gemeten (soms 40°C) met een gemiddelde temperatuur van rond de 35 graden Celsius. In deze periode is het gedurende het grootste gedeelte van de dag zonnig en droog, maar soms ontstaat in de namiddag een kortstondige, heftige regenbui die voor de nodige verfrissing zorgt. Het regenseizoen loopt van mei tot oktober waarbij in de maand september de meeste regen valt. De gemiddelde temperatuur in deze periode is 32 graden Celsius. November en december vormen het overgangsseizoen. In deze periode heeft Thailand te maken met droogte en lagere temperaturen. (13 tot 33 graden).

Op de stranden

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het weer op Phuket en Samui is droog en zeer aangenaam warm met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius. Van mei tot juni en van september tot oktober wordt zon afgewisseld door één à twee verfrissende buien per dag. De warmste maanden zijn april en mei waarin de temperatuur kan oplopen tot 35 graden Celsius.

UV-straling

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De kracht van de zon is in Thailand extreem hoog. Alleen in de maand december daalt de zonkracht van gemiddeld 11 naar 10. In het noorden is de zonkracht vanaf oktober tot en met februari nog iets lager. Deze hoge waarden betekenen een zeer hoog risico op verbranding van de huid en ook tijdens bewolkte dagen is de zonkracht nog steeds van een niveau dat vergelijkbaar is met dat van Spanje in de volle zon. Het advies is daarom om u goed in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en om te proberen de felste zon op het midden van de dag te vermijden. Pas zeker op met kleine kinderen en baby's.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Orkanen en Tsunami's

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Thailand ligt in een regio waar de hoogste orkaanactiviteit ter wereld heerst, maar het land zelf wordt slechts zelden getroffen door een orkaan. Als er al sprake is van een flinke tropische depressie blijft de kracht vrijwel altijd beperkt tot hoogstens een tropische storm. De serieuze orkanen zetten meestal koers richting Filippijnen, Taiwan, China en Japan. Een andere bedreiging waar de wereld sinds 26 december 2004 zich van bewust is, is een tsunami. Deze vloedgolf kan in het ergste geval tientallen meters hoog worden en voor een enorme ravage zorgen. Hoe groot de kans is dat Thailand nogmaals door een tsunami van deze omvang getroffen wordt is niet te voorspellen. Het opvolgen van waarschuwingen die door de overheid gegeven worden in het geval van calamiteiten is uiteraard wel uiterst raadzaam.

Beste reistijd

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Van half mei tot half juli zijn in Thailand alle lagere scholen gesloten en van half maart tot half juni ook alle universiteiten. Tijdens deze Thaise vakantiemaanden worden de traditionele toeristische bestemmingen druk bezocht. Aan de stranden is het van december tot februari hoogseizoen als de naar de zon verlangende Europeanen binnenstromen en samen met veel Thai vakantie vieren. De grootste verkeerschaos ontstaat van 13 tot 15 april tijdens de Songkrans feestdagen en tussen 21 januari en 19 februari als het Chinees Nieuwjaar gevierd wordt. Ook de periode rond Kerstmis is erg druk en dan zijn de meeste hotels volgeboekt.

Weersverwachting

Bekijk hier de weersverwachting in Thailand voor de komende dagen.

Woensdag

  • Max: 31°C
  • Min: 25°C
  • Neerslag: 6.1mm

Donderdag

  • Max: 32°C
  • Min: 28°C
  • Neerslag: 8.6mm

Vrijdag

  • Max: 32°C
  • Min: 28°C
  • Neerslag: 2.1mm

Bekijk de Thailand weersverwachting voor 14 dagen