Evenementen in Thailand

De bevolking van Thailand vermaakt zich het hele jaar met voorbereiding en uitvoering van diverse lokale en nationale feesten, zoals het Boeddhistisch Nieuwjaar, Chinees Nieuwjaar en de verjaardag van de koning.

Boeddhistisch Nieuwjaar

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tussen 13 en 15 april staat in Thailand alles in het teken van het traditionele Boeddhistische Nieuwjaar, het feest der reiniging. Al dagen van tevoren worden huizen en tempels grondig schoongemaakt en Boeddhabeelden ritueel gereinigd en versierd. Om de zonden van het oude jaar weg te wassen besprenkelen de mensen elkaar. Uit deze oude traditie heeft zich een van de uitbundigste feesten van het land ontwikkeld dat op sommige plaatsen uitmondt in een regelrecht waterballet met waterkanonnen en hogedrukpistolen.

Chinees Nieuwjaar

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tijdens nieuwe maan, tussen 21 januari en 19 februari, vieren de Thai van Chinese komaf in familiekring en in tempels hun eigen Nieuwjaar. Hoogtepunt zijn de kleurrijke draken- en leeuwenparades in de straten van Chinatown met als finale een prachtig vuurwerk.

Elephant Round-Up

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op 450 kilometer ten noorden van Bangkok ligt de provinciehoofdstad Surin. De stad wordt jaarlijks rond half november overspoeld door toeristen voor de Elephant Round-Up. Honderden olifanten komen dan uit het naburige dorp Ta Klang en lopen langs de tribunes, laten hun kunstjes zien, spelen veldslagen uit het verleden na en voeren dressuurwerk uit.

Verjaardag van de Thaise Koning

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het grootste jaarlijkse evenement in Thailand is de Verjaardag van Koning Bhumibol Adulyadej op 5 december. Ter ere van de hooggeachte monarch worden straten, pleinen en regeringsgebouwen versierd met bloemen, vlaggen en portretten van de koning. Het vuurwerk aan het einde van de dag vormt het hoogtepunt van de festiviteiten.

Vegetariërsfestival op Phuket

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In oktober vindt op de mooie stranden van Phuket een bijzonder festival plaats. Negen dagen lang vieren de bewoners van Phuket hun Vegetarische Festival. Er zijn processies, overal staan kraampjes met vegetarische lekkernijen en de vele Chinese tempels zijn het centrum van allerlei feestelijkheden. Alle deelnemers aan dit feest dragen iedere dag witte kleding. De oorsprong van dit festival gaat terug tot 1825 toen op Phuket een epidemie uitbrak. Om verder onheil te voorkomen besloten de toenmalige bewoners om zich gedurende 9 dagen aan een strikt regime van zelfdiscipline te houden. Blijkbaar had deze remedie succes, want sindsdien houden de bewoners van Phuket zich daar aan.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Vliegeren op het plein

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op het plein Sanam Luang in Bangkok wordt van februari tot eind april een vliegerwedstrijd gehouden. De kunstig handgemaakte vliegers, in de vorm van draken, beelden de strijd uit tussen de grote mannelijke draak Chula en zijn veel kleinere vrouwelijke tegenstander Pakpao. Voor de belangrijkste wedstrijden komen duizenden toeschouwers naar Sanam Luang.

Loy Krathong

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Aan het einde van de regentijd vindt het meest aandoenlijke feest van de Thai plaats, het feest van het licht op Loy Krathong ter ere van Mae Khongkha, de goddelijke moeder van het water. Jong en oud laat bij volle maan boten van bananenbladeren de rivier op drijven beladen met bloemen, munten, wierookstaafjes en brandende kaarsen. Met dit toverachtige feest waarbij rivieren, meren en vijvers veranderen in flakkerende lichtpartijen bewijzen de Thai niet alleen de watergodin de eer, maar de bootjes nemen ook de oude zonden mee.

Bootrace in Phicit

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op 5 en 6 september vindt op de Nan rivier in Phicit de Langstaartbootrace plaats. Tijdens dit evenement wordt, door veertig deelnemers in iedere boot, onder luid gejuich van het publiek heftig om de eerste plaats gestreden. Dit grote evenement is inmiddels onderdeel van Thailands cultuur geworden en jaarlijks worden op deze dagen door heel Thailand langstaartbootraces gehouden.