Ayutthaya

De vroegere koningsstad Ayutthaya is sinds 1991 Werelderfgoed. De beste manier om kennis te maken met de geschiedenis van de stad is een bezoekte brengen aan de talloze musea en toeristencentra.

Het in 1350 gestichte Ayutthaya heeft 40.000 inwoners en ligt aan de Chao Phraya rivier op ongeveer 2 uur rijden van de hoofdstad Bangkok. Ruim 500 ruïnes getuigen van de pracht van de voormalige Thaise hoofdstad die van de 14e tot de 18e eeuw het machtscentrum vormde van het rijk van de Thai.

Het Historische Ayutthaya

In het centrum van de stad staan nog altijd ruïnes van tempels en paleizen waarvan de torens en zuilen de skyline van de stad bepalen. In het oostelijk deel van het Ramapark ligt het uitgestrekte tempelcomplex van de Wat Mahathat, dat in 1384 werd gesticht en later een aantal keer is uitgebreid. In de ruïnes van de Prang (torenspits) die vroeger 44 meter hoog was zijn belangrijke religieuze beelden gevonden.

Ayutthaya Historical Study Center

De geschiedenis van de stad en het leven van de koningen van Thailand en hun onderdanen wordt In dit Historical Study Center op beeldende wijze opgeroepen. Replica's van oude huizen, schepen, tempels, kaarten en verklarende teksten geven de bezoeker een totaalbeeld van de geschiedenis van Ayutthaya. Bij het museum hoort een bibliotheek met ruim 3000 boeken over de Ayutthaya-tijd.

Chankasem Palace

Het door Birmanen verwoestte Chankasem Paleis werd in de 19e eeuw door Koning Mongkut gerestaureerd. De koning verbleef hier als hij een bezoek bracht aan Ayutthaya. In het paleis is een permanente tentoonstelling ingericht van Boeddhabeelden, oude wapens, Chinees porselein en andere voorwerpen uit de Koninklijke collectie. Naast het paleis staat de vier etages tellende toren Phisai Sanyalak van waaruit de amateurastronoom Koning Mongkut naar de sterren keek. Het paleis is van 09.00 uur tot 16.00 uur opengesteld voor bezoekers.

Vihara Phra Mongkol Bophit

Vihara Phra Mongkol Bophit is een tempel uit de jaren '50 van de 20-ste eeuw en herbergt het grootste bronzen Boeddhabeeld van Thailand. Het gaat om een reconstructie van een beeld uit de 15e eeuw waarin duidelijk invloeden van vroegere culturen en stijlen te herkennen zijn. Zoals uit de grote drukte terplekke blijkt staat dit Boeddhabeeld bij de bevolking in hoog aanzien.

Olifantenkraal

Vroeger werden in de teakhouten Olifantenkraal Paniat, zes kilometer ten noordoosten van het centrum van Ayutthaya, wilde olifanten getraind en aan een geïmponeerd publiek vertoond. Tegenwoordig biedt de volledig gereconstrueerde kraal onderdak aan een tiental (gedresseerde) olifanten die door toeristen gevoerd en bereden kunnen worden.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Thailand:

Foto’s van Ayutthaya

Ligging