Kanchanaburi

Centraal Thailand heeft prima verblijfsmogelijkheden, van topklasse hotels tot simpele appartementen en campings. Overnachten in drijvende bungalows op de River Kwai bij Kanchanaburi is wel heel speciaal.

Kanchanaburi heeft 50.000 inwoners en ligt 130 kilometer ten westen van Bangkok. Drommen toeristen komen naar het nabijgelegen wereldberoemde bouwwerk over de Kwai River, onderdeel van de spoorlijn naar Myanmar (Birma). Geschat wordt dat bij de bouw van deze brug en spoorlijn zestienduizend geallieerde krijgsgevangenen en negenenveertigduizend Aziatische krijgsgevangenen zijn omgekomen. Deze brug maakt deel uit van de Death Railway die Thailand met Birma verbond en nog steeds in gebruik is.

JEATH Oorlogsmuseum

Bij de Wat Chaichumphon is na de Tweede Wereldoorlog door monniken het aangrijpende oorlogsmuseum JEATH (de beginletters van de oorlogvoerende landen: Japan, Engeland, Australië, Thailand en Holland) opgericht en ingericht als krijgsgevangenkamp. De benauwde gevangenishutten bevatten foto's en tastbare herinneringen uit de zwarte periode in de Tweede Wereldoorlog.

Thailand-Burma Railway Centre

Het Thailand-Birma spoorlijn Centrum is een interactief museum gericht op de geschiedenis van de Thailand-Birma spoorlijn. Deze 415 kilometer lange spoorlijn liep van Ban Pong in Thailand naar Thanbuyuzayat in Birma en werd in de Tweede Wereldoorlog door soldaten van het Japanse Keizerlijke Leger met behulp van geallieerde krijgsgevangenen gebouwd. Het Centrum biedt een educatieve en ontroerende ervaring.

Erebegraafplaatsen

Op het Kanchanaburi War Cemetry, tussen Kanchanaburi en de zes kilometer verderop gelegen brug over de River Kwai zijn 6982 geallieerde krijgsgevangenen begraven. Twee kilometer ten zuiden van de provinciehoofdstad liggen op Chung Kai War Cemetry aan de rivieroever nog eens 1750 graven. De graven zijn alleen per boot bereikbaar.

Wat Ban Tham

6 kilometer zuid van Kanchanaburi ligt de in Chinese stijl gebouwde grottempel Wat Ban Tham. Door de enorme drakenmuil voeren ruim honderd treden omhoog naar de ingang. In de hoofdgrot van de tempel is naast een groot Boeddhabeeld ook nog een voetafdruk van Boeddha.

Overnachten op het water

Voor de avontuurlijke toerist biedt de River Kwai een bijzondere accommodatie van ruim honderd drijvende bungalows, Floatels aan. Omringd door de schitterende jungle, beschikken deze, van hout en bamboe, op houten vlotten gebouwde huisjes, over een kamer met tafeltje en olielamp, een badkamer met wastafel, toilet en douche en een veranda met hangmatten. In de avonduren ontstaat een heel bijzondere sfeer als overal de olielampjes gaan branden. Om hier te mogen overnachten moet u wel kunnen zwemmen.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Thailand:

Foto’s van Kanchanaburi

Ligging