Kwai River

De River Kwai in de provincie Kanchanaburi, 3 uur reizen ten westen van Bangkok, is wereldwijd bekend geworden door de bouw van 's werelds beroemdste spoorbrug waarbij veel krijgsgevangenen om het leven zijn gekomen.

Kanchanaburi

De provincie Kanchanaburi grenst aan Birma en is bekend vanwege het ruige landschap. De rivieren monden hier uit in diverse stuwmeren waardoor dit gebied ruimschoots wordt voorzien van elektriciteit. De stad Kanchanaburi ligt ongeveer 130 kilometer ten westen van Bangkok.

Brug over de River Kwai

De grote toeristische attracties in dit gebied zijn onlosmakelijk verbonden met de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, waarbij de River Kwai wereldwijd beroemd is geworden door de bouw van de spoorbrug. Bij de totstandkoming van de brug kwamen veel krijgsgevangenen, waaronder duizenden Nederlanders, om het leven. De brug maakt deel uit van de Death Railway die Thailand met Birma verbond en tot op heden nog steeds in gebruik is. Bezoekers kunnen ook nu nog een rit over de dodenspoorweg maken.

JEATH Oorlogsmuseum

Het kleine maar aangrijpende oorlogsmuseum JEATH (de letters geven de namen aan van de oorlogvoerende landen: Japan, Engeland, Australië, Thailand en Holland) is na de Tweede Wereldoorlog door Thaise monniken opgericht bij de Wat Chaichumphon en ingericht als een krijgsgevangenkamp. De benauwde gevangenishutten bevatten foto's en tastbare herinneringen uit deze zwarte periode in de Tweede Wereldoorlog.

Thailand-Birma Railway Centre

Het Thailand-Birma Spoorlijn Centrum is een interactief museum gericht op de geschiedenis van de Thailand-Birma spoorlijn. Deze 415 kilometer lange spoorlijn liep van Ban Pong in Thailand naar Thanbuyuzayat in Birma en werd in de Tweede Wereldoorlog door soldaten van het Japanse Keizerlijke Leger met behulp van geallieerde krijgsgevangenen gebouwd. Geschat wordt dat bij de bouw van de brug en de bijbehorende spoorlijn zestienduizend geallieerde krijgsgevangenen en negenenveertigduizend Aziatische krijgsgevangenen zijn omgekomen. Het Centrum is volledig voorzien van airconditioning en biedt de bezoeker een educatieve, maar vooral ontroerende ervaring.

Erebegraafplaatsen

Op het Kanchanaburi War Cemetry, tussen de stad Kanchanaburi en de zes kilometer verderop gelegen brug over de River Kwai, liggen 6982 geallieerde krijgsgevangenen begraven. Aan de oever van de River Kwai, twee kilometer ten zuiden van de provinciehoofdstad liggen op Chung Kai War Cemetry nog eens 1750 graven. Deze graven zijn alleen per boot bereikbaar.

Foto’s van Kwai River

Ligging